“Inceputurile” Lacul BELIS, 10K, post-Cupa Hamsia 5k.
Dupa un inceput si mai devreme in an la “Cupa Hamsia”, intr-un inot in mare (cu neopren) intre Vama Veche si 2 Mai, pe o distanta de 5 km. In anul evenimentului, 2017, am aflat despre existenta unui eveniment de 10000 metri, inot numit “Endurance” in ape deschise, la Cluj, organizat intr-o duminica, intr-un lac de care nu mai auzisem, de catre o asociatie club sportiv Orca (de care auzisem 🙂 de altfel ma bucurasem deja de buna organizare a unui eveniment de 1500m in bazinul din Cluj). Clubul in acelasi loc, cu o zi inainte, organiza si un eveniment de half ironman, parca deja devenit traditie la acel moment.
Simultan se lua startul pentru 3 distante: 2.5 km, 5km (parca) si 10km.
In cazul distantei de 10 kilometri, traseul presupunea 4 ture a cate 2.5 km, traseu marcat cu geamanduri. O linie dreapta, monotona, care de fiecare data parea mai lunga decat cea anterioara. La finalul fiecarei ture te puteai ridica in picioare si manca un fruct/ consuma lichid la mal – continuandu-ti apoi drumul. Ok, luam startul, ma pozitionez intr-un grup; stiam ca regulile permit si mersul la plasa (inotul nu era dupa regulile clasice de marathon swimming) si ne vedem de drum intr-un grup de 5-6 persoane .. unii in fata, altii la mijloc in plasa lor si tot asa.
Dupa prima tura deja aveam 2 sportivi „preferati” in fata mea si la finalul primei ture primesc mesajul de la unul dintre acestia “mai trecem si noi in fata?!”. Pe acest lider il stiam, era un inotator bun si un antrenor bun, avand in vedere si colaborarea noastra ulterioara. Avea dreptate, ne bucuram de plasa, dar trebuie sa o si oferim – asa ca am condus urmatoarea tura, grupul nostru formatin din 3 persoane. Si am inotat intr-un ritm hotarat, stiind ca la finalul turei vom roti.
Eh! Surpriza!! La capatul celei de-a doua ture am realizat ca grupul nostru nu va mai fi ce a fost , baietii participau la 5000 metri, iar eu mai aveam inca pe atat, cu energia ramasa.
Bon, si mi-am vazut de calatorie, singur, concentrandu-ma la carcei, metode de evitare a carceilor, tehnica de alunecare etc.
Tin minte si acum observatii de tipul “scoate talpa mai putin din apa”, “relaxeaza bratul la intrare in apa”, “bate cu celalalt picior daca asta doare”) si tot felul de alte ganduri similar – devenind pentru durata a cateva ore campion la vorbitul singur, cu mine.
Asa mult m-a impresionat toata experienta, evenimentul fiind si organizat exemplar, ca am hotarat sa caut un eveniment viitor cel putin la fel de provocator. Mai tarziu m-am inscris pentru anul urmator (2018) la un inot pe o distanta de 27 kilometri, fara neopren, intr-un lac de zona muntoasa, dupa regulile de marathon swimming, in Lago D’Orta, Italia.
… si au urmat luni de antrenamente, de (re-re-re) lecturare a regulilor evenimentului si de marathon swimming, de gasire a “echipei” de asistenta si pregatirea acesteia
.. intr-o poveste viitoare, ajungem si la Lago D’Orta…
In 2019 reveneam pentru a avea ce povesti despre inotul de 14 kilometri in Lacul Belis, inotand atunci dupa regulile de marathon swimming si realizand prima documentare de acest fel.