„Diploma la inot”

Am descoperit cu surprindere si bucurie faptul ca asociatia World of Open Water Swimming Association (pe scurt WOWSA), cu scopul de a incuraja dezvoltarea si promovarea inotului in ape deschise, elibereaza la cerere si contra-cost diplome de celebrare a succesului, inotului, la cererea si indicatiile solicitantului.

Apreciez aceasta disponibilitate a WOWSA, deoarece consider ca sunt o multime de sportivi in lumea intreaga, care ar dori sa formalizeze si sa surprinda un efort propriu, pe care il considera grozav intr-o diploma, demna de a fi inramata.
https://openwaterswimming.com/certificates-badges/

Mesajul WOWSA de pe site-ul propriu este:

Want a digital certificate of your proudest swim achievement to frame or share on social media? Want to honor a friend? For a small fee, we will authenticate your swim in our records and present you with a custom certificate.

Google translate spune:

Doriți un certificat digital al celei mai mândre realizări de înot pentru a încadra sau distribui pe rețelele sociale? Vrei să onorezi un prieten? Pentru o mică taxă, vă vom autentifica înotul în evidența noastră și vă vom prezenta un certificat personalizat.

Pentru obtinerea acestei diplome cei interesati completeaza pe site-ul WOWSA, in pagina principala, un formular cu urmatoarele informatii:

• ce tip de realizare doresti sa anunti (a un eveniment specific, o distanta anume etc)?

• numele oficial al evenimentul (este camp deschis – poti completa ce vrei)

• in ce data ai avut realizarea

• in ce tara, oras ai avut realizarea

• prenume, nume, mail

Si apesi butonul “Submit”.

La distanta de cateva zile vei primi un mail de la un membru fondator, cu diploma in format mic si un mesaj incurajator ca ai realizat cu inotul tau ceea ce 99.9% din populatie nu poate, cu inotul.

Daca doresti sa primesti diploma in format bun de printat si share online, este necesara plata unui tarif de 49.95$, pentru incurajarea si sustinerea eforturilor asociatiei pentru dezvoltarea sportului iubit.

Minunat!

As trece aceasta disponibilitate la “ASA DA” si cred ca orice sportiv de buna credinta, care doreste sa imortalizeze intr-o diploma personalizata, cu semnaturile conducerii WOWSA, propriul efort – ar putea si poate chiar ar trebui sa o faca.

Am incercat si eu acest produs WOWSA si am aplicat pentru obtinerea unei diplome pentru un inot in Lacul Buftea. La momentul completarii am trecut o data fictiva care mi-a venit in minte .. 4 iulie 2020, fara a verifica anterior daca am si inotat acolo.

Acum descopar, accidental, ca intr-adevar am avut un antrenament in acea zi, in Lacul Buftea, deci poate o sa platesc si eu tariful pentru aceasta diploma, sa am un antrenament de pus la rama.

Am completat formularul si la cateva zile am primit mesajul mai sus amintit.

NU a fost nevoie pentru obtinerea diplomei:
• sa trimit niciun fel de poza, material video. Nu ne referim aici la filmare continua (acest lucru nu este cerut de nicio autoritate sportiva!), ci acel minim de secvente de filmare de la start, din timpul inotului – situatii si locatii diferite si exit apa.
• sa trimit documentatie efectuata de un observator independent sau mai multi, in functie de durata inotului, care sa nu aiba afinitati sau eventuale datorii morale
• sa trimit coordonate GPS, tracker pe intreaga durata a inotului
• sa demonstrez conditii meteo
• sa trimit referinte media
• sa scriu povestea inotului
• sa trimit dovada parcurgerii inot a distantei, pe ruta cea mai scurta, pentru a respecta criteriile de repetabilitate
• sa fiu membru recunoscut al asociatiei, cu istoric in acest sport care sa ma recomande, vezi baza de date MSF etc
In cele ce urmeaza as vrea sa studiem putin un alt aspect al acestei diplome self-made.

Si Mihai a solicitat si a obtinut o diploma de merit pentru inotul in neopren (nu dupa reguli de marathon swimming) din Razelm, pe care l-a efectuat in compania mea la un nivel remarcabil; iar diploma s-a emis in baza acelorasi informatii succinte.

Cuvantul meu (solicitarea pe site cu cele 5 informatii) a fost de ajuns, practic am obtinut o diploma pentru ceva ce nu am facut. Cu alte cuvinte, am convingerea ca WOWSA a oferit cu buna credinta aceasta posibilitate de eliberare diplome in asteptarea unui spirit onest, moral si in deplina sportivitate ale sportivului solicitant; WOWSA nefiind si nici nu trebuie sa fie un anchetator al inoturilor in ape deschise si nici un ratificator de performante nemaivazute.

In situatia in care:
ai un inot deosebit, care respecta regulile de Marathon Swimming si te mandresti cu el si faptul ca l-ai efectuat in conformitate cu niste reguli pre-stabilite
• ai material stabilit anterior, suport – care indeplineste conditii minime de calitate/continut
Si doresti ratificare internationala, de recunoastere a existentei inotului si desfasurarii lui dupa regulile istorice vechi de mai mult de 100 de ani, din partea unei asociatii independente, de renume, in urma unui review obiectiv de documentatie, efectuat de catre un comitet ales pe spranceana, recomand sa apelezi la Marathon Swimmers Federation.

In comitetul de revizuire se afla inotatori de renume, precum Sarah Thomas, singura persoana care a inotat Canalul Manecii de 4 ori, intr-un singur efort, Caroline Block – sportiva care a inotat Canalul Nordului de 4 ori sau organizatori de evenimente precum NY Open Water etc. Comitetul este acesta (link). Ceea ce face din “diplomele” emise de Marathon Swimmers Federation o dovada de netagaduit a respectarii regulilor de Marathon Swimming.

Astfel de diferente de interpretare/ recunoastere a inoturilor au aparut si la inoturi istorice precum cel al Dianei Nyad, scrie The Guardian, unde o multime de specialisti in domeniu au pus la indoiala documentatia suport furnizata de aceasta, evidentiind astfel o diferenta foarte mare de abordare, in recunoasterea meritelor unui sportiv. Inotul doamnei Nyad este recunoscut de WOWSA, insa nu a fost niciodata recunoscut de MSF.
Link Guardian
Link blog

Nu pot sa nu ma intreb, in cazul acesta – daca nu doar as inrama diploma obtinuta online, sa o arat prietenilor de acasa sau sa o utilizez ca sursa de insipiratie si motivare pentru inoturi proprii viitoare, remarcabile si in schimb, as initia o promovare publica cu aceasta diploma despre inotul de la Buftea, drept recunoastere internationala a eforturilor mele, eventual si pentru obtinerea unor sponsorizari, ar fi din partea autorului o impostura in sport?

Pentru cititori:
Daca va exprimati dorinta, la o data ulterioara, putem sa scriem si despre premiile WOWSA si MSF:
• cine poate propune candidatii ?
• cine poate sa voteze (persoana care voteaza: cu sau fara experienta in inot ?)
• de cate ori se poate vota (o persoana poate vota de mai multe ori sau nu ?)
Concurs de Miss.

Dupa publicarea acestui material:
Materialul a fost preluat de comunitatea Marathon Swimmers Federation (MSF), iar in sectiunea de comentarii MSF, WOWSA si autorul si-au exprimat punctele de vedere cu privire la metoda WOWSA de emitere diplome.

Romanian marathon swimmer Bogdan Zurbagiu reports an experiment in which he applies for a „Official WOWSA Certificate”…

Posted by Marathon Swimmers Federation on Friday, 15 January 2021

ro_RO