… nu este un concurs ci o sarbatoare!
Din acest motiv aceasta cursa trebuie privita diferit fata de un concurs classic. La finalul acestei curse toti concurentii primesc aceleasi premii si felicitari fara nici un fel de discriminare, nu exista premii banesti sau materiale importante, toti concurentii sunt prezentati si aplaudati pe scena.
Tot festivalul dureaza cateva zile iar totul este pregatit de catre autoritatile din Nikiti cu sprijinul comunitatii locale si al sponsorilor locali sau chiar internationali. Petrecerea incepe inca de Miercuri cu tot felul de activitati culturale, muzica greceasca veche si muzica folk. Joi seara chiar am prins un cor format din vreo 20 de doamne intre 60 si 70 de ani imbracate toate la fel foarte frumos si care au cantat divin!
Vineri dimineata a avut loc si o cursa de 1500m a copiilor intre 12 si 16 ani, cursa castigata de departe de Tudor un baietel de care vom mai auzi cu siguranta! Tudor se antreneaza la Izvorani, inoata foarte frumos si a avut un avans considerabil fata de locul 2.
Revin la cursa „mare”.
Cum am aflat de cursa:
Cam din prin vara lui 2017 impreuna cu Bogdan ne tot uitam dupa curse interesante de inot de anduranta. Si cum nu sunt prea multe nu ne-a fost nici prea greu sa ne hotaram. Eu cautam ceva pe aproape si care sa poata fi combinat si cu o vacanta. Vacanta in care sa ma pot si antrena pentru triathlon dar daca se poate sa fac si ceva scufundari(cam multe, nu ?!? ). Bogdan pusese ochii pe Lago d’Orta si imi zice … “vezi ba este una in Grecia. Se traverseaza un golf …”. Cand am mai aflat ca e si langa casa atat mi-a trebuit.
Pe internet veti gasi foarte putine informatii despre aceasta cursa. Foarte greu am reusit sa iau legatura cu organizatorii evenimentului. Inscrierea propriuzisa dureaza cateva luni. Nefiind un concurs classic, comitetul de organizare este format din oameni obisnuiti cu slujbe normale care lucreaza ca voluntari si raspund si ei saracii cand pot si in limita informatiilor pe care le au.
Din cauza ca imi simteam bratul drept, din cauza de bagajele de dimineata, am incercat sa trag mai bine cu stanga si sa menejez bratul drept cat pot de mult. A functionat dar in timp mi-am obosit mai mult bratul stang.
La ora 3 a inceput cosmarul. Trecusem de jumatatea cursei apa era perfecta si dintr-o data au inceput niste valuri marunte . Dupa inca vreo 30 de minute eram intr-o masina de spalat si la propriu si la figurat!
Valurile veneau dinspre sud aveau o forma neregulata cu o frecventa foarte dubioasa. Petrisor mi-a spus ca veneau de regula cate 4-5 valuri mari urmate de o serie de valuri marunte.
Am stat de vorba cu echipa medicala, mi-au luat din nou tensiunea, m-au cantarit, mi-au luat sange si mi-au verificat din nou elasticitatea arterelor cu un aparat special. La plecare am avut tensiunea ceva mai maricica 13 cu 9 cum zicem noi in popor. La final am avut 11 cu 7 iar doctorul a zis ca este absolut normal. Arterele aratau conform cu graficelelor de varsta, adica bine.
Dupa vreo 20 minute am terminat cu doctorii, imi era o foame de lup si sincer i-as fi facut ceva si unei voluntare de acolo .
Pentru ca era deja tarziu nu am mai plecat la hotel si am asteptat festivitatea de premiere acolo. Am incercat sa beau cei doi litri de Isostar pe care ii aveam in geanta dar nu a intrat mai mult de un litru. Am mancat aproape o ciocolata intreaga, am mai facut poze cu oamenii si am mai baut vreo 500ml de apa.
Intre timp iesea din apa si ultimul concurent. Un baiat super simpatic care acum era literalmente distrus. L-au carat in spate voluntarii! Am fost socat sa vad ca un om ajuns in starea asta fizica a reusit sa termine cursa.
Dupa cursa: Pai a fost bine. Am avut ceva dureri in bratul stang, dar pentru ca am mai trecut prin asta am stiut cum sa mi-l menajez si in doua zile eram refacut. La 3 zile dupa puteam sa inot ca inainte de concurs.
Nu prea am putut sa mananc nici dupa cursa nici in urmatoarele zile. Aveam limba si gura foarte iritate de la apa sarata. Din fericire nasul nu a fost foarte afectat de apa sarata. Daca ajungeti in situatia asta cica e bine sa folositi miere ca vindeca mai repede. Eu nu am facut asta si m-am chinuit cu mancatul pana s-a vindecat de la sine.
In prima noapte am dormit sufficient dar nu as putea zice ca am fost rupt de somn. Cand am inotatprima data 20km in urmatoarea zi am dormit pana la 11 . In zilele urmatoare am incercat sa dorm ceva mai mult de 6 ore cum sunt eu obisnuit dar nu prea mi-a iesit din cauza excursiei de marti seara in Salonic (un baiat cu nevoi speciale doarea sa cumpere ceva de la un magazin si ne-a carat si pe noi ).
Cateva date tehnice:
– Cursa teoretic ar fi de vreo 26.2km. Eu am estimat ca am facut in jur de 30km din cauza derivei si a locului in care ne-am apropiat de tarm.
– Timpul total a fost de 12h11’ conform organizatorilor . Eu as zice 12h12’ ca imi place mie cum suna
– Am consumat 14 geluri de la SIS, 5 boost-uri de la Isostar si cam un litru de cola toata cursa
– Garminul s-a oprit de 2 ori si nu m-am mai obosit sa il pornesc ca deja incepusera valurile si aveam alte prioritati . Fuck Garmin! (garmin 935xt ca sa il fac de ras pana ala capat). Deci nu am decat o bucata de track dar stiu sigur pe unde am mers in functie de relevmentele costiere (prietenii mei skipper vor aprecia exprimarea )
– Costul inscrierii este de 150e in care sunt incluse cele 3 nopti de cazare la un hotel care costa 80e/noapte. Practic organizatorul vine cu bani de acasa. Barca ii costa inca 300e pentru fiecare participant! Inca o data plecaciuni organizatorilor !
In concluzie… traversarea golfului Toroneos poate fi o placere, un chin sau o lupta de supravieturire in functie de vreme. Multi oameni pot inotat 30km dar inca nu stiu unul care a invins natura. In 2017 doar 13 oameni au terminat cursa restul fiind scosi din apa pentru ca situatia devenise extrem de periculoasa. Si nu va imaginati ca la cursa asta vin niste fraieri . Deci expresia “swim or die “ e cat se poate de corecta.
Nu recomand cursa asta sub nici o forma unuia care nu a inotat cel putin 20km in ape deschise si nu este obisnuit cu marea agitata ca se poate termina nasol ! Adica poti sa incerci dar trebuie sa ai un echipaj foarte bine pregatit si eventual sa ai barca ta care sa stie ce sa faca in conditii de urgenta. Pescarii greci nu sunt salvatori pe mare! Sunt oameni foarte buni, foarte de treaba dar nu sunt pregatiti sa fie salvatori cand situatia ajunge la limita. Si stim noi cum sunt limitele sportivilor : never stop… hai ca mai merge … nu renunta si alte chestii incurajatoare care duc direct spre moarte. Incurajarile sunt bune dar mereu trebuie sa fie cineva cu ochiul fin care sa vada cand s-a depasit limita !
Daca cineva vrea sa se inscrie in anii urmatori il ajut cu mare placere. Am toate datele organizatorilor si cred ca am inteles cum functioneaza organizarea acestui eveniment. Cunosc si zona destul de bine deja.
Poate pe viitor chiar voi veni ca support pentru un inotator. Am si permis de barca si putem inchiria barca… etc.
La final vreau sa le multumesc inca o data lui Petrisor pentru support si sustinere (nu e vina lui saracul ca nu e pregatit sa fie salvator pe mare), lui Bogdan Zurbagiu care m-a incurajat si educat tot timpul si fara de care as fi ramas un gras care nu inota mai mult de 25m (acum sunt un gras care inoata ceva mai mult), prietenilor care m-au incurajat tot timpul!
Multumiri si lui Nikos de la Shark Fin diving centre. Un om extraordinar! Daca mergeti in Sithonia in vacanta si vreti sa faceti scufundari ca incepatori vi-l recomand cu mare drag.
Multumirile si toate gandurile mele bune organizatorilor care au fost extraordinari! Sunt niste oameni cu inima mare care fac ca istoria traversarii Toroneosului sa fie continue!
… sa zic ca ne vedem si la urmatoarea editie ?!? . Foarte posibil.